Taler på dagen

I løbet af dagen bliver borgmesterens velkomsttale og talen ved frokosten publiceret her.

Velkomsttale på Det Gamle Rådhus

Deres Majestæt, Deres Kongelige Højhed!
Velkommen til Ribe!

På vegne af Esbjerg Byråd er det mig en stor ære og fornøjelse at byde Dem velkommen til Ribe. De kunne ikke have valgt et bedre år til at besøge Ribe, for byen fejrer som bekendt sit 1300 års jubilæum i 2010.

Vi er nu halvvejs gennem et meget begivenhedsrigt jubilæumsår, hvor mere end 250 arrangementer – store som små – er med til at markere fødselsdagen. Mange af arrangementerne hylder Ribes historie, og det gør dagens program også. Vi går ikke kronologisk frem, men slår ned i tidsaldrene, og hopper frem og tilbage i vikingetiden, middelalderen og renæssancen.

For det er essensen af et besøg i Ribe. Her bliver de mange historier til én stor, sammenhængende fortælling om et unikt sted, og alle der besøger Ribe kan selv fornemme det historiske vingesus.

Som for eksempel i dag. En gåtur ned ad Sønderportsgade, forbi Maren Spliids Hus – Danmarks mest berømte heks – leder os til Taarnborg, som fungerede som Brorsons privatbolig fra 1743 og siden som bisperesidens. Dernæst venter Danmarks ældste gymnasium, Ribe Katedralskole. Ribes fødselsattest vil blive afsløret af Deres Majestæt, mens Deres Kongelige Højhed inspicerer museumseverten Johanne Dan.

Så går turen tilbage til år 720 og til vikingernes markedsplads i Ribe. Besøget slutter i Ribe Domkirke med en festgudstjeneste.Historierne er mange, og de væver sig ind og ud af hinanden og tilsammen udgør de 1300 års historie.

Vi begynder her på en af Ribes mange historiske seværdigheder; Det Gamle Rådhus. Vi er i det lokale, der hedder Borgersalen, og hvor der foretages mange borgerlige vielser. Stemningen og historien i rummet dannede ramme om 424 vielser i 2009. Hvad parrene sikkert ikke ved, er at deres ”Ja” bliver overvåget af en Dronning, som havde klare meninger om parforhold. For billedet bag mig viser Dronning Sophie Magdalene, som indstiftede ordenen L’union parfaite – den fuldkomne forenings orden – som en hyldest til ægteskabet.

Som den første orden kunne den uddeles til både mænd og kvinder, og gerne ægtepar, som levede harmonisk og lykkeligt. Dronningen bærer selv ordenen på billedet og er nu med ved hver vielse i Ribe. Men selv dette billede – lige som mange andre ting og steder i Ribe – gemmer på en anden historie. Der har nemlig været debat om, om det forestiller Kong Christian den VI’s søster, prinsesse Charlotte Amalie eller hustruen Dronning Sophie Magdalene. Heldigvis er afgørelsen faldet ud til Dronningens fordel.

Som afslutning på den officielle modtagelse her på Det Gamle Rådhus, vil jeg gerne på hele kommunens vegne overrække Deres Majestæt og Deres Kongelige Højhed nogle små gaver, som fortæller historien om Deres besøg i Ribe. Til denne lejlighed er Fenris smykket blevet fremstillet i guld. Fenris smykket blev fundet ved en udgravning her i Ribe i 1990 og smykket er over 1200 år gammelt.

Til Deres Kongelige Højhed, har vi fundet en lokal specialitet samt en mundblæst karaffel og glas til at nyde den af. De vil også begge modtage 1. bind af Ribe Bys Historie. Et værk som De velvilligt har støttet gennem Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond. Bind 2 og 3 udgives i løbet af efteråret, og også disse vil De modtage efterfølgende.

Endnu en gang velkommen til Ribe!

Tale ved frokosten på Ribe Katedralskole

Deres Majestæt, Deres Kongelige Højhed, kære gæster!
Jeg vil gerne takke Deres Majestæt og Deres Kongelige Højhed for endnu engang at gæste Esbjerg Kommune. Vi havde fornøjelsen sidst i 2008, hvor besøget var koncentreret omkring Esbjerg. Det blev til et par begivenhedsrige dage, og vi har set frem til at gentage succesen med udgangspunkt i Ribe.

Ribe er Esbjergs diametrale modsætning. Danmarks ældste by på 1300 år kontra en ung by på bare 140 år. Men modsætninger mødes – og tiltrækkes. Det oplever vi i Esbjerg Kommune, hvor vi gør kontrasterne til vores force. Et 1300 års jubilæum er i sig selv en sjældenhed, og ikke mindst, når jubilaren holder sig så godt. For på sædvanlig vis går Ribe mod strømmen.

Her ses et jubilæum af denne størrelse ikke som et punktum eller en afslutning. Nej, jubilæet er lige så meget en ny begyndelse. Og selvom et jubilæum naturligvis indbyder til at gøre status og kigge tilbage i tiden, så inviterer år 2010 også til at kigge fremad.

For hvad venter der Ribe? Igennem 1300 år har bybilledet unægtelig ændret sig meget. Og selvom vi skal holde fast i de historiske elementer i Ribe og værne om de unikke kendetegn, så er Ribe stadig en moderne by, med alt hvad der til hører. Derfor skal der også stadig være plads til udbygning og nytænkning, alt i mens vi tager hensyn til det bestående, naturligvis.

Den balance går vi også efter, når pladsen foran Ribe Domkirke bliver renoveret. Her er der tale om et projekt til mere end 40 millioner kroner, og hvilke forandringer der vil ske, offentliggøres den 11. august klokken 11 i Ribe Domkirke, men jeg kan allerede nu løfte sløret for, at pladsen i endnu højere grad integreres i Ribes bymidte, så det bliver et centralt mødested for byens borgere og de mange turister fra nær og fjern, der hvert år gæster nordens ældste by. Og flere store projekter ligger forude.

I efteråret indvies den kommende Nationalpark Vadehavet. Det varsler også en ny status for Ribe. Nationalparkens grænse falder næsten sammen med bygrænsen. Og det betyder, at Ribe har et af Danmarks vigtigste naturområder i baghaven. Det er vi mange, som kan se et stort potentiale i. Det bliver op til byen at udnytte synergien mellem en by, som bugner af 1300 års historie og et unikt stykke natur både i forhold til turismen og den lokale udvikling.

Når nu vi taler om, hvad fremtiden bringer for Ribe, så er ét sikkert. Byen har ingen intentioner om at blive en statisk museumsby. Nej, byen er fuld af levende mennesker, som lever med historien som ballast, og udviklingsmulighederne som pejlemærke.

Det mærker vi også her på Ribe Katedralskole, hvor unge ripensere er blevet uddannet siden 1145 – og måske endda før. Fra bindingsværkshuse og brostensbelagte gader til elektroniske tavler i moderne klasseværelser. Fremtiden og historien er faktisk ikke så fjernt fra hinanden i Ribe.

Jeg nævnte før, at byens jubilæum også er en ny begyndelse. Det siger jeg også, fordi jubilæet har skabt et momentum, hvoraf der sikkert udspringer nye initiativer. Og det kan vi bl.a. takke mange af gæsterne ved denne frokost for. Den støtte og det engagement, I har lagt i jubilæet, sætter spor i Ribes historie fremover.

Inden vi går i gang med frokosten, vil jeg ønske Deres Majestæt og Deres Kongelige Højhed et fortsat godt besøg i Ribe. Som De nu ved selvsyn har oplevet, så har byen glædet sig meget til Deres besøg.

”Velbekomme”!